18 augusti 2014

Tävlingar i Gällivare och Malmfältsmästaren.

Mycket hände under Gällivares 2 tävlingar som har varit nu i helgen, inte bara för mig själv utan för alla i familjen. Vi var 5 från familjen som körde, jag, min lillebror Felix (junior), min storebror Emil (senior), min mamma Ranita (senior) och pappa Mats (senior).

När vi kör tävlingar i Gällivare så föredrar vi att ha två separata tävlingar, en på lördag och en på söndag. Då kan man köra med olika bilar ifall det går sönder en på lördagen. Det är bara anbud på bilen en av dagarna.

Lördagens tävling.

Lördagens tävling började bra för mig. Jag tog en vinst i mitt första heat och jag tyckte bilen fungerade jättebra. Det gick även bra för Emil och Ranita som även dom vann sina heat. För Mats så skar tyvärr bilen efter bara ett varv och då hade han tävlat klart för helgen. För Felix så gick första heatet inte något vidare, han var med i en startsmäll och bilen stannade. Vi hittade ganska snabbt problemet. I smällen hade all ström i bilen slagits av via huvudströmbrytaren under huven.

På bilden är jag och Felix när vi diskuterar dagens tävling.

För Ranita fortsatte dagen bra och efter hennes 3 heat så var hon i A-Final. Likadant för Felix. För mig och Emil gick det inte lika bra, jag hade vunnit ett heat och hade 2 avbrutna. Mitt första avbrutna heat var för att det hade gått 2 drivaxlar när jag låg i ledningen. I det andra avbrutna heatet ledde jag när huven öppnades, fick då teknisk flagga och var tvungen att avbryta. Emil hade två vinster och en fjärdeplats tror jag.

Jag var in i C-Final.
Emil var in i B-Final.
Ranita var in i A-Final.
Felix var också in i A-Final juniorer.

C-final

C-finalen började bra för mig, var tvåa ut i starten och efter första kurvan var jag etta. Höll ett ganska bra tempo trots regnet. Hade problem med asfaltskurvan, att det ville glida rakt, men annars tyckte jag finalen gick bra. Gled in i mål första av alla och åkte direkt in i B-finalen där Emil redan stod på plattan.

B-Final

B-finalen började ganska bra, jag och Emil låg ganska lika i starten men han hade tyvärr innerspår och vann den kampen. Full fart framåt igen, jag ligger tätt bakom Emil, men tappar varje gång vi går in i asfaltskurvan då jag glider rakt. Fortsätter så här i några varv tills han tar alternativet och kommer ut före mig. Tyvärr klarar jag inte av att hålla hans tempo med de dåliga däcken jag har. Jag fortsätter att köra för andraplatsen. Jag tyckte det gick lite för söligt med 2ans växel in i första kurvan så jag växlade ettan och gav järnet. Tyvärr slutade det här med en rullning för mig. Emil höll ledningen över mållinjen och kvalificerades till A-Final.


Det gick bra när jag rullat klart, funktionärerna var fort vid bilen och jag hade inte skadat mig heller. Jag rullade för att det var för löst i kurvan och det gick lite för fort. A-Final

A-Final  Seniorer. Här körde Ranita och Emil, tyvärr hann jag själv inte se mycket av finalen utan har mest fått det återberättat.

Emil kom ut 2a i starten och Ranita 3a. Emil tog alternativet på 2a varvet och hamnade ut 3a. Efter en stadig körning så vann han A-finalen när de två framförvarande tog alternativspåret! Ranita kom 4a.

A-Final juniorer.

Här såg jag inte heller mycket av finalen, jag vet att Felix körde bra och till slut kom 4a i juniorernas A-final. Vann gjorde Anton Hedlund från Jokkmokk!

Skruvning
Efter dagen så var det mycket att skruva för oss. Vi tog hem min Saab 900a till garaget och började jobba efter volten. Vi var nog 6-7 personer som jobbade på bilen. Det byttes bärarmar, drivaxlar, en drivaxel hade gått sönder i växellådan och vi bytte även rutor. Vi arbetade ungefär 4 timmar på bilen skulle jag gissa. Vi var klar vid klockan 8 på kvällen. Tyvärr hade vi missat att hjulen inte var raka så det fick vi åtgärda på söndag morgon.

Tack för hjälpen med bilen, annars hade jag inte fått köra på söndag!

Söndagens tävling.

På söndag körde inte Mats, men alla andra i familjen.

Söndagen började bra för mig igen, jag vann mitt första heat och var nöjd med det. Emil vann också sitt första heat, men tyvärr gick det inte lika bra för Ranita under söndagen. Jag och Emil körde vårt andra heat mot varandra där han vann. Jag kom in 2a just bakom honom. Idag hade jag bättre däck och gled inte alls ut lika mycket som under lördagen. Ranita kämpade på men blev påputtad i sina heat, hon hamnade till slut in i C-final.

Jag och Emil hade ännu varsitt heat kvar innan vi skulle lottas in i finalerna. Jag vann mitt heat och Emil blev 2a i sitt. Efter särskiljningen så hamnade jag före Emil i A-finalen med lika mycket poäng som han och en annan. Jag var in 2a och Emil 4a.
A-Final.

Jag valde startspår 6 och jag fick Emil brevid mig på femman, jag hade svårt att få in rätta varen då jag varken har varvräknare eller hör min bil. Jag chansade och lyckades, jag var ut 2-3 i starten och efter första kurvan var jag i ledningen. Emil kom ut 5a och kämpade sig uppåt. 
Jag låg i klar ledning när min drivaxel gick av och jag bara hade drivning på ett däck. Det här gjorde att jag tappade fort och blev 4a i finalen istället för en klar vinst om jag inte hade kört bort mig totalt.
Emil kom in på en 3e plats.

 Malmfältsmästaren

Malmfältsmästaren var nästa final på tur. Det var de 6 förarna med mest poäng i respektive klass som fick köra den här finalen. Poängen räknades in från lördagen och söndagen.

Tyvärr hade jag en bil vars kylarfläkt hade gått så jag var orolig för bilen. Jag kom ändå bra ut i starten med Emil tätt bakom mig, men efter ungefär ett och ett halvt varv så var det dags igen. Min drivaxel gick sönder igen. Jag förlorade båda mina finalerna under söndagen på grund av drivaxlarna. De går tyvärr sönder för mig, det har gått 6 stycken i helgen och 2st varje tävling innan när jag kört Saab 900an.

Emil vann Malmfältsmästaren för andra gången, han behöver vinna en gång till för att ta hem vandringspokalen.
Nästa tävling blir nog i Boden om 2 helger. Nu ska vi skruva ihop lite bilar. Alla 5 bilar vi körde med gick på något vis sönder.

Filmerna kommer jag länka till senare!

4 kommentarer:

 1. Det var roligt att vara på plats och se hela det gul-röda teamet på Dunderbanan. Du körde verkligen bra, så det var riktigt surt att bilen gick sönder i de avgörande heaten:-( Kul ändå att mästartiteln gick till en i familjen, så ett stort grattis till Emil. Härligt också att se Felix tävla för första gången - det gjorde han kanonbra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo mina bilar har inte velat hålla alls i år! Jag har kört en felfri tävling på hela säsongen. Tyckte också att det var roligt att Emil tog hem Malmfältsmästaren nu när min bil gick sönder, nu har han vunnit den 2 gånger och behöver bara en sista!
   Felix var väldigt nöjd, kommer bli ännu bättre med lite mer träning och tävlingar.

   Radera
 2. Jag får väl både gratulera och beklaga till helgens styrningar, tänk att oturen skall hålla i sig. Det är ju inte fel på körningen, ja kanske i heatet när du voltade men i övrigt så kör du ju fantastiskt bra. Sedan så måste jag verkligen berömma det sakliga sättet du skriver på, det är så roligt och spännande att läsa om tävlingen. Det nästan känns att man står vid sidan av och tittar. Passar även på att gratulera Felix till sina fina styrningar i premiärtävlingen och Emil till vinsten i Malmfältsmästarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, jo det är väl inte något bra år antar jag. Tyckte att hela tävlingen gick bra på söndagen förutom då drivaxlarna i båda finalerna som jag hade chans att vinna. Roligt att du gillar det, kom gärna med tips på förbättringar hur jag ska skriva för att det ska bli ännu bättre!

   Radera