7 april 2019

Jobbar på med det sista på e36an.

Bmw e36 återmontering

Har varit fullt upp i garaget kan jag lova! 
Även fast det inte alltid syns här på bloggen.          Vi hämtade ju hem motorn från JB för ett tag sen och efter det har det varit full rulle
 Gick ganska snabbt att montera motorn, vi hade ju färdiga motorfästen så var bara att stoppa dit i princip.


Efter det så började vi linjera upp bakaxeln, med den nya hardyskivan var det tydligen inte att bara stoppa dit! Vi monterade dit mellanaxeln och såg att den aldrig skulle klara av brytningen som uppkom. Så blev att göra om växellådsfästet och nu är det spikrak på millimetern. Bytte hardyskiva för att den började vara riktigt sliten, hade varit stor risk för att den skulle ha sprängts.Sen mitt under allt de här så har jag packat ihop mina gamla förgasare och sålt iväg dom!
Har fortfarande insuget med gummimellanlägg kvar ifall någon är intresserad.Eftersom bakaxellocket har en tendens att spricka sönder så har vi gjort en förstärkning man bultar på utanpå. Det gör också att bakaxeln blir stummonterad istället för att ha gummibussningar. Är riktigt nöjd med resultatet faktiskt.

Det är Anders och Pappa som gjort den här plåten under förra månaden, enda nackdelen med den är väl att det blir lite trångt mot krängninshämmaren men den får plats iallafall.Vi har även fått dit alla instrumenten.
Stora skärmen i mitten är min backkamera som ska fungera som backspegel.

Under backkameran sitter växlingslampan som lyser vid inställda varvtal, kommer vara en påminnelse att man kan tjäna tid på att växla. 

Till vänster om det sitter varvräknaren, använder den bara till starterna sen kikar jag inte mer på den.

Sen är de lysande lamporna till oljetrycket, eftersom vi bara testat elen har vi såklart inget oljetryck och då lyser de. Finns även en till bränsletrycket som lyser orange istället.

Den gröna som visar 185 är min nya hastighetsmätare. Kommer inte användas mycket under själva körningen utan mer vid tester och till in-car filmer. Vill kunna jämföra körningar.

Sen är det inte mycket nyheter just med panelerna.


Fick även hem en låda med lite smått och gott jag beställt, bland annat 15st oljefilter. Lite styrservoolja, bromsolja, nya topplagringar till fjäderbenen fram och bak!Beställde också en helt ny Styrservopump, har ju haft problem med att de går sönder då och då. Nu har jag en helt ny och en renoverad på sidan om så ska klara mig! Har även spolat ur styrväxeln från alla rester som kan ha funnits kvar från tidigare haverier som kan skada den nya pumpen.Har även byggt ett helt nytt avgassystem, det blev 3" den här gången och ett annat extraktorrör. Det medförde ju att jag var tvungen att göra om allt. Den fick inte längre plats den vägen vi gick när vi hade 2,5". Det tog mycket tid men blev faktiskt riktigt snyggt draget. En ljuddämpare längst bak, allt är ovanför golvet så ska inte vara problem med att det slår i marken i år som det gjorde under förra sommaren!

Tillverkning av nya "lysen" baktill. Kör bara med nät. Hunnit stoppa fast alla vikter bak, och fått dit pumpen till spolningen och tanken till spolningen. Har även lyckats med att kila fast en 13 hylsa under mina vikter... Den kommer få vara kvar där, hade hållt på en halv dag med att montera tillbaka allt och när jag just är klar tappar jag ner hylsan i en perfekt glugg.

Fanns som inga andra sätt att få ut den förutom att ta lös allt igen och det kände jag inte riktigt för.Farsan har gjort ett enormt arbete med skärmarna, har varit allt ifrån slipning och spackling till att måla dom.

Det som är färdigt nu är 3 uppsättningar bakskärmar, två uppsättningar framskärmar, 2 kofångare bak och en front.
Sen har jag även beställt en snyggare kofångare bak och en fram samt sparklådor så hoppas jag klarar mig sommaren ut! Man vet aldrig hur mycket plast som går sönder.Har monterat dit växellänkaget och fått dit den nymålade handbromsen. Även hunnit montera dit en damask till växelspaken så de inte kommer in något i kupén därifrån.

Har ännu lite saker kvar att koppla till handbromsen, har köpt en ventil till den som ska göra att man inte kan råka låsa den. Kan tydligen hända ifall man bromsar och drar handbromsen samtidigt. Den här ventilen ska även spara in på handbromscylindern.
Eftersom det var fel filterplatta till mina filter jag har så var det bara att plocka lös förgasarna och montera lös trattarna.


Kan man vara såhär glad när man gör en ny basplatta till luftfiltret?? Tydligen för Anders lyckas, här håller han på med den nya filterplattan som passar till mina pipercrossfilter. Fanns tyvärr inga färdiga att köpa till Mikuni, bara en "mall" där man ändå skulle göra sina egna hål för trattor m.m. så vi gjorde en egen från början.
Vi kikar på plasten och tittar hur vi ska montera den, det blir ju nästan identiskt mot förra året men vi ville stoppa dit det och kika innan vi plastade och målade färdigt allt.

Mycket av sakerna vi skulle ha gjorda på bilen kunde vi inte göra innan skärmarna var på plats av en eller annan anledning.

Till exempel den här grejen!
Det är ett egetgjort luftfilter som passar mot njurarna. Man stoppar ner ett galler med filterduk.

Det är för att oljekylaren ska få kalluft utifrån så den håller ner oljetempen. Den här kommer sitta några cm ifrån oljekylaren så att vi inte riskerar att söndra något ifall man kraschar.


 Här i veckan så har vi fått färg på alla skärmar. Även hunnit måla och montera dit båda dörrarna, limmat dit rutor och sänkt ner mina baklysen för bättre synbarhet!

Startade upp bilen igår och kikade så allt fungerade. Det flödade soppa av att förgasarna stått torra ett tag, hade även problem med att den tömde ut all servoolja men det var lättfixat med en bult som inte var åtdragen ordentligt.


Under dagen så tog vi lös förgasarna och rengjorde dom, när vi teststartade igen så flödade det ingenting. Känns skönt att veta att allt ser bra ut!Stol och bälte är på plats också!
Börjar verkligen vara sluttampen nu, det finns 10 saker kvar att göra på listan. Ett gäng av dom kräver delar som är beställda men som inte har kommit ännu, bland annat mina nya stötdämpare fram. Det blir 4e upplagan....

Väntar också på 60l olja till motorn, stänklappar och andra smågrejer!Idag lackerade farsan de sista skärmarna och fronten så vi kan montera det på måndag! Det är inte länge kvar innan den ska bromsas och besiktas, den 15e april så åker vi först till Boden för besiktning. Sen åker vi vidare mot Umeå för att bromsa den och se vad för effekt bilen har, blir att ställa in förgasarna och kolla om jag måste beställa andra trattar.


Varmkörning av motorn är klar.
1h på 2000varv, sen olje och filterbyte!

Den låter riktigt bra så hoppas den känns lika bra sen på banan!

Lär bli en uppdatering efter påsk när det verkligen närmar sig tävling.
Till nästa gång!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar