9 oktober 2014

Nybyggd bil till klubbmästerskapet

Inför Klubbmästerskapet i Gällivare blev det att bygga en ny bil då jag var less på att Saab 900:an jag körde hela tiden gick sönder. Det blev att börja bygga en Opel Vectra med 16V, ungefär 150hk orginal.

Tänkte lägga ut lite bilder vad vi har gjort, det var ett väldigt snabbt bygge. Vi gjorde klart den på 8-9 kvällar.

Vi började såklart med att rensa ut det mesta, vi lämnade kvar mycket av panelen för att göra det så enkelt som möjligt och då spara lite tid. Vi var började bygga på måndag och skulle vara klar torsdag veckan dä (10 dagar)
 Vi lämnade även kvar alla glasrutor eftersom vi varken hade platsrutor eller hade tid att byta dom, det blir ett kommande projekt att byta rutorna ifall vi ska ha kvar bilen.
Vi tog bort fronten och gjorde såklart en ny, det fick bli en väldigt enkel.
Vi la dit en förstärkning.


Vi svetsade helt enkelt en plåt dit från kant till kant, böjde plåten och svetsade. Bilen blir inte jättesnygg när man gör så men det går fort och är ganska lätt att byta ut ifall man får för sig att det behövs.
 
 Såhär blev fronten när den var helt klar med lufthål och hela köret. Inte det snyggaste men det fungerar helt klart.

Vi tog såklart bort takluckan och svetsade igen där. Det här var en av de sista sakerna vi gjorde då vi hade användning för takluckan när vi la in bågen i bilen.
 Vi tog även bort lyserna bak och svetsade igen med små plåtar där så att det skulle se hyffsat ut ändå.
Sådär såg det ut när vi var klar med att fylla igen hålen. Enkelt att svetsa igen med en plåt på varje sida.
 Pappa fick svetsa avgassystemet undertill. Vi körde upp bilen och så fick han svetsa där medans jag gjorde annat. Pappa gjorde även en tank till bilen, mycket jobb med den där tanken som man inte tror, även för att få den på plats och fungera som det ska. Det är det enda som tjorvade eftersom jorden inte satt som den skulle så pumpen gick inte.

För att få en behållare runt tanken så la vi dit en plåt och ett halvt oljefat över. De röda ringarna är var oljefatet ska vara placerat för att få det tätt.Det fanns alldeles för mycket el här tyckte vi, så lite av det tog vi bort. Vi var väldigt noga så vi inte skulle klippa fel kablar och det gjorde vi inte heller. Tur det, annars hade vi haft mycket jobb med det.
Enda nya knappen vi la in i bilen var till spolningen så den alltid skulle spola, annars hade vi allt standard som det har varit.
Batteriet gjorde vi även en hållare till, och såklart glömde vi inte bort att det måste täckas med en gummimatta eller liknande.

 Vi fixade även stängning till bagageluckan, väldigt enkelt då det redan finns färdiga hål i en av plåtarna.
Baklysen såklart, vi gjorde nästan klart allt innan vi fick in bågen i bilen. Rören vi skulle bocka vek sig bara så det blev att beställa röda rör istället.

 Min bror tyckte tydligen jag skulle starta ett eget team.

Och en av dom få som visste av att vi byggde bilen tyckte det var ett fuskbygge och att alla som kommer med 16v ska få ökad startavgift. Han kanske var rädd att han inte trimmat nog;-)
 Stol på plats, vi hade även fått in en del av bågen.
Här var bågen nästan helt klar, dom som har ett väldigt skarpt öga kan kanske se vilket stag som saknas!
För att svetsa diffen så lyfte vi upp bilen med motorlyften och en domkraft, la pallbockar och andra stöd för att den inte skulle kunna tippa.
 Här skruvar min bror upp locket till växellådan så vi kan svetsa diffen.
Väldigt enkelt med ett lock för att svetsa diffen, vet inte om det bara är opel som har så här.Det färdiga resultatet.
Den har den ovanligare 16v motorn med 150HK och extraktorrör.

 Är helt klart nöjd med bilen och hur den var på banan det lilla jag testade den.
Blev ju snygg i gult och rött trots allt!
Finns ett flertal olika planer för den här bilen, antingen så blir det en folkracebil som den är. Eller så tar vi ut motorn och stoppar i en 8v och kör med, eller säljer. Vi vet inte ännu.

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken fin lektion i konsten att bygga en folkracebil. Snygg blev den också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå har jag bara fått med en bråkdel av det vi gjort på den! :) Jo den vart fin, men ska försöka sälja eller ta isär den nu.

      Radera