10 maj 2016

Rallycross - Volvomotorn snart klar

Vi har fått mycket gjort i garaget förra veckan och den här veckan. Tänkte försöka göra en sammanfattning om allt så gott jag nu kan!

Extraktorrör
Vi fick dra extraktorröret en annan väg än vanligt, motorn sitter baklänges mot en orginal volvo eftersom Saabens växellåda är gjord så. Vi köpte en byggsats av Kyrk och behöll den vi har fått när vi köpte motorn. Jag tänkte spara den till nästa bygge, onödigt att kapa sönder en.

Så exktraktorröret går först ner som vanligt, sen viker det frammåt och upp vid kylaren. Går mellan kylare och blocket, ovanför koppling.
Sen kommer det ut här, går ner i vanliga orginalspåret var det går på en Saab. Vi gjorde såhär för att slippa göra en ny avgastunnel och för att det var så lite plats på andra sidan. Jag har även en förstärkning under bilen som jag hade varit tvungen att ta bort ifall den skulle hamna på andra sidan. Vi har inte kopplat vidare till avgassystemet hela vägen, vi saknar två delar innan vi kan göra klart det. Förgasarna bör inte komma i närheten av avgassystemet eller extraktor,

Vi kommer såklart linda hela vägen där vi inte vill ha onödig värme. Rören är punktade ihop, Ska svetsas ihop helt då vi fått motorn och ser att förgasarna inte tar i någonstans och att det blir bra.
Oljepickup 
Vi har även kollat hur vi ska göra oljepickuppen, vi använde oss av modellera för att sedan lyfta ner motorn och mäta hur mycket plats vi har och ser vart den hamnar mer exakt. Det är inte mycket plats och vi kommer få göra en ny oljepickup som är plattare för att få den mellan motor och växellåda.

Vi mätte hur mycket som behövdes slipas ner och öppnade sen upp växellådan och kände att det fanns material. Det tyckte Anders var alldeles nog för att slipa ner 4 mm.
När Anders sedan slipade så fanns det  tydligen inte nog med material utan det blev ett hål in i växellådan. Men den blev nerslipad för mycket och hålet ska lagas idag.

Nu bör en oljepickup få plats, det återstår att se, då vi ännu inte har någon. Det får komma senare när resten är klart.

Pumpar, generatorfästen
Vi har även hunnit börja göra fästen för både generatorn, servostyrning och fått en oljepump så vi ser vart den hamnar.
Vi fick flytta ut generatorfästet eftersom kamremmen tog i det fästet vi hade gjort. Vi hade dragit remmen fel när vi testade så när vi väl fick den på plats så passade inte fästet som det skulle. Det här fästet är  klart förutom att det ska målas.


Här mäter och ställer vi in att alla hjulen blir lika, så att remmen inte hoppar.  Det här gjorde vi innan servofästet eller generatorfästet var där. 

Båda fästena är även ställbara så att vi kan spänna remmen, vi har ännu inte fått tag i någon rem så vi kan testa men det löser sig i veckan. Det ska inte vara några problem.

Här ser man även fästet till servostyrningen.
Här är vattenpumpen, vi har kapat av den och tagit ur alla pumpdelar. Vi kör med elektrisk pump men hade tänkt få den här ihopsvetsad så att den bara fugerar som ett hus för vattnet. Annars hade vi varit tvungen att svetsa ihop en helt egen så det här är det absolut lättaste alternativet!

Återkommer hit så fort något nytt händer!

2 kommentarer:

  1. Det händer en del i garaget ser jag. Hoppas bara att allt blir bra och att det kommer att hålla. Vi syns väl på rallycrossbanorna snart. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör vi! :) Inte alls länge kvar innan allt ska vara klart.

      Radera